Održan Okrugli stol na temu razvoja ICT sektora Vukovarsko-srijemske županije

Okrugli stol pod nazivom „Razvoj i promocija ICT sektora Vukovarsko-srijemske županije“ održao se u ponedjeljak 20.12.2021. s početkom u 10 h u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Vinkovci.

Okruglom stolu organiziranom u sklopu projekta “Poduzetničko informiranje i umrežavanje” prisustvovali su Tomislav Keser s osječkog FERIT-a, Bojan Balog iz Centra kompetencija, Saša Salamon iz tvrtke Kod savjetovanje te Mario Levanić iz Informatike Fortuno. Moderator okruglog stola bio je Vice Božić, direktor vinkovačke digitalne agencije GOADS.

„Izuzetno mi je drago što smo ovdje uspjeli okupiti predstavnike akademskog, znanstvenog i privatnog sektora kako bi prokomentirali izazove i prilike u razvoju županijskog ICT sektora“, rekao je direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja pozdravivši sudionike okruglog stola.

U raspravi koja je uslijedila istaknuta je važnost ICT sektora i mogućnosti koje digitalizacija pruža za Vukovarsko-srijemsku županiju, prvenstveno u područjima poljoprivrede, drvnog sektora i turizma.

Rastuće potrebe za ICT stručnjacima prokomentirao je Tomislav Keser s osječkog FERIT-a pohvalivši napore koje udruga VVIT ulaže u kontekstu razvoja i promocije županijskog ICT sektora i podrške u procesu pokretanja dislociranog preddiplomskog studija računarstva u Vinkovcima. Bojan Balog iz Centra kompetencija izrazio je želju za aktivnijom suradnjom na projektima koje provode naglasivši pritom važnost umrežavanja i razmjene znanja i iskustava.

Saša Salamon i Mario Levanić su prokomentirali stanje u svojim tvrtkama, otpornost koju je ICT sektor pokazao tijekom pandemije te potrebu za aktivnijom suradnjom svih dionika. Kao jedan od glavnih izazova za daljnji rast naveli su manjak kvalificiranog kadra te predložili različite modele suradnje i rješavanja takvog stanja.

Svi sudionici Okruglog stola složili su se s time i zaključili da postoje pomaci, međutim da je potrebno još puno rada kako bi se iskoristili svi potencijali u nadolazećem razdoblju.